nedeľa 2. júna 2013

Mesačné NAJ (3)

Túto rubriku vymyslela Rodaw z Knihánkova, ktorá svoje 
Měsiční nej robí vo forme videí.
Každý mesiac zaradím knihy, ktoré som prečítala 
do rôznych kategórií.


V máji som prečítala pomerne dosť kníh - 11 a sú to:
  • Svědkyně ohně (Lars Kepler)
  • Rezistence (Veronica Roth)
  • Anna krví oděná (Kendare Blake)
  • Samotáři (Lex Thomas)
  • Daj si pozor na želania (Alexandra Potter)
  • Skrytá (Marianne Curley)
  • Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (Jonas Jonasson)
  • Kam zmizla Aljaška (John Green)
  • Na vine sú hviezdy (John Green)
  • Roztomilé malé lhářky (Sara Shepard)
  • Črepiny duší (Mary Lindsey)
Pozn.: Rezistenciu nezaradím do žiadnej kategórie, pretože by to bolo podobné ako s Divergenciou, ktorú som zaraďovala minulý mesiac. 

1) Najlepšia kniha 
Je veľmi ťažké vybrať najlepšiu knihu mesiac, zvlášť vtedy, keď ste 6 z 11 ohodnotili piatimi hviezdičkami a každá bola o niečom inom. Ale knihou, ktorá ma chytila najviac za srdce, je Na vine sú hviezdy. Prvé slzy kvapli približne na strane 170, a potom to už neboli kvapky, ale skôr potoky sĺz. Dlho som sa z nej spamätávala a ešte oveľa dlhšie budem na ňu spomínať.
2) Najslabšia kniha
Na rozdiel od prvej kategórie, tu je moja voľba jasná. Za najslabšiu knihu vyberám knihu Samotári, prvú časť série Karanténa. V recenzií som už vymenovala dôvody, prečo sa mi kniha nepáčila, tak sa nebudem opakovať. Som asi jedna z mála, ktorých kniha neohúrila, ale mne absolútne nesadla a považujem ju asi aj za najslabšiu knihu nielen mesiaca jún, ale celého doterajšieho roku.
3) Najakčnejšia kniha
Za najakčnejšiu knihu mesiaca považujem Skrytú, pretože sa v nej stále niečo dialo, dej vôbec nestál a čítala sa veľmi rýchlo. Som zvedavá na ďalšie diely, pretože ako rozbeh série bola Skrytá veľmi dobrá (a akčná).
4) Najnudnejšia kniha
Pre mňa opäť Samotári. Nie, že by sa v knihe nič nedialo, ale ja som si nemohla pomôcť, celú dobu som len rátala strany dokonca a najradšej by som sa vrhla na inú knihu. Ale inak, keď sa nad tým zamyslím, po 200 stranách opisu stále ROVNAKÉHO a JEDNOTVÁRNEHO života v uzavretej škole, vás to už naozaj začne nudiť.
5) Najvtipnejšia kniha
Táto voľba bola takisto jednoduchá - Storočný starček. Pri tejto knihe som sa často smiala a ešte častejšie som si lámala hlavu nad tým, ako môže niekto vymyslieť niečo také absurdné, pri čom to vyznie, akoby to bolo reálne.
6) Najlepšia hrdinka
Aljaška z knihy Kam zmizla Aljaška. Ona je síce dosť zvláštna postava, ale dokonale prepracovaná, čo ju robí veľmi zaujímavou a neodolateľnou. Dievča, ktoré bolo vždy plné energie, navonok pôsobila tak, že si užíva každú minútu svojho života a pritom vo vnútri trpela. Naozaj trpela a predsa to dokázala skryť.
7) Najlepší hrdina
Starček Allan je jednoducho klasik s veľkým K. Bol by hriech, zvoliť za najlepšieho hrdinu kohokoľvek iného. Starček bol najlepší!
8) Najlepší knižný pár
Gus a Hazel z Na vine sú hviezdy. O týchto dvoch niet pochýb. Tento pár bol dokonalý. Našli sa vo chvíli, kedy jeden druhého najviac potrebovali a bol to jeden z tých párov, ktorým som aj napriek ich mladosti uverila pravosť ich lásky.
9) Najhorší zloduch
Alebo tiež najväčší psychopat mesiaca. Z knihy Svědkyně ohně, ale neprezradím kto. Sami pochopíte, keď si knihu prečítate. Samozrejme, aj v iných knihách boli zloduchovia, napr. Črepiny duší alebo Karanténa. Ale predstava, že niečo také ako On behá skutočne po svete každý deň je jednoducho úplne desivá a reálnosť knihy Ho robí najhorším zloduchom mesiaca.
10) Najlepší koniec a rozuzlenie
Daj si pozor na želania. Bol to najmilší a najkrajší koniec zo všetkých. Veľmi som chcela, aby kniha skončila tak, ako skončila. Ďakujem autorke, že mi toto želanie splnila.
11) Najdesivejšia kniha
V každej knihe tento mesiac (okrem Starčeka a Daj si pozor na želania) bola istá dávka desivosti. Ale tá najdesivejšia pre mňa bola Na vine sú hviezdy. A prečo? Len si predstavte, že niekto z vašich blízkych, alebo dokonca vy, máte len obmedzený počet dní na život a každý deň môže byť ten posledný. Ja viem, že je to naozaj tak, ale neuvedomujeme si to. Avšak táto kniha vás donúti nad tým premýšľať.
12) Najzaujímavejší námet
Najzaujímavejší námet vyhrala kniha Črepiny duší. Mám rada, keď v paranormal a fantazy knihách je niečo nové, čo tu ešte nebolo. A Črepiny ma veľmi milo prekvapili aj originálnym spracovaním. Nič podobné som zatiaľ nečítala a aj preto si Črepiny zaslúžili moje hodnotenie.
13) Najkrajšia obálka
Tu sa neviem rozhodnúť medzi Annou a Črepinami, tak vyberám obidve. Aj ostatné obálky boli zaujímavé a niečím pekné, ale u Anny sa mi páči nielen prebal, ale aj celkové prevedenie a Črepinám sa skrátka nedá odolať. Pre mňa je radosť dívať sa na každú knihu, ale tento mesiac sa najradšej dívam na tieto.
Ellie

1 komentár: