štvrtok 27. júna 2013

Predstav svoju knižnicu (15)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno K #3.

1) Kronika rodu Spiderwickovcov
Anotácia (k prvej časti):
Tri obyčajné deti Jared, Simon a Mallory Graceovci vstúpili do iného sveta - a pritom neodišli z tohto! Dvojica talentovaných autorov Tony DiTerlizzi a Holly Blacková riskovala všetko, aby ich pozoruhodné rozprávanie uzrelo svetlo sveta. Päť kníh - jedno vzrušujúce dobrodružstvo - Kroniky rodu Spiderwickovcov!
Ich svet je bližšie, než si myslíte.
Môj názor:
Spiderwickovci patria k mojim najobľúbenejším knihám z detstva. Všetkých 5 mini kníh som prečítala niekoľko krát a aj napriek tomu, že už som teraz trochu staršia, stále mám chuť si ich znova prečítať. Film, ktorý bol spravený podľa kníh som videla tiež, ale knihám sa nevyrovnal.



2) Kam zmizla Aljaška
Anotácia:
Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?
Môj názor:
Aljašku som čítala asi pred mesiacom a veľmi, veľmi sa mi páčila. Najskôr som síce nerozumela, čo na tom všetci vidia, ale potom som pochopila. Aljašku musíte prečítať celú, aby sa vám dostala pod kožu tak, ako sa dostala aj mne. Je to jedna z kníh, pri ktorej som sa smiala a plakala zároveň.

3) Krásna katastrofa
Anotácia:
ABBY ABERNATHYOVÁ začína navštevovať vysokú školu ďaleko od svojho rodného mesta, aby zabudla na minulosť. Uteká pred rodinou, ktorá jej vinou alkoholu a hazardných hier urobila zo života peklo, a usiluje sa byt príkladnou študentkou.
TRAVIS MADDOX má prezývku Besný pes a na štúdium si zarába ilegálnymi pästnými súbojmi - samozrejme, bez rukavíc. Má povesť najväčšieho zvodcu žien na univerzite. Je to presne ten typ, akému by sa Abby mala zďaleka vyhnúť, ak nechce spadnúť do pasce svojho starého života.
TRAVIS A ABBY sa navzájom priťahujú, ale presviedčajú okolie aj jeden druhého, že z ich priateľstva nikdy nevznikne milenecký vzťah. Potom však Abby prehrá stávku, a tak musí mesiac bývať s Travisom v jeho byte. Vášeň sa už nedá maskovať priateľstvom.
Môj názor:
Krásnu katastrofu som čítala takisto len nedávno. Páčila sa mi, hlavne do prvej polovice, ale čo mi na nej príšerne vadilo, bola hlavná hrdinka. Abby bola ... hlúpa. A to mierne povedané. Niekedy sa síce aj Travis správal hrozne, ale Abby nikdy nedobehol. To dievča chcelo stále niečo iné, a keď to konečne dostalo, tak bola opäť nespokojná a chcela opak. A tak to šlo stále dokola.

4) Krvavá horečka
Anotácia:
MacKayle Laneové zabíjí sestru a ona se rozhodne vypátrat jejího vraha. Netuší ale, že se tím současně vydává na dlouhou cestu plnou záhad, nebezpečí a také nelehkého sebepoznání. Seznamuje se s dvěma tajemnými muži, bohatým a nepřístupným knihkupcem Jerichem Barronsem a pro pozemské ženy neodolatelným dananským princem V’lanem, jenž jí nabízí pomoc. Chce-li přežít a dobrat se pravdy o sestřině smrti, musí dovedně využívat oba průvodce, jimž sama nedokáže věřit, a především najít Sinsar Dubh – milion let starou knihu černé magie ovládající svět nesmrtelných i smrtelných bytostí. Stínová říše Dananů dlouhá tisíciletí nerušeně existovala vedle světa lidí. Nyní ale zeď, která je dělila, mizí a Mac zůstává osamoceným bojovníkem za záchranu svého druhu.
Môj názor:
Krvavá horečka je druhým pokračovaním knihy Temná horečka (séria Horečka). Ani jednu časť som nečítala, ale mojej sestre sa páčili a tak by som si ich aj ja rada prečítala. Uvidíme, kedy na ne bude čas, pretože môj to-read-list je stále dlhší a dlhší.

5) Kto je to dievča?
Anotácia:
Keby som vedela to, čo viem teraz... Predstavte si, že by ste sa mohli vrátiť o desať rokov späť a stretli vaše mladšie ja. Aké rady by ste mu dali? Používaj krém na opaľovanie, vyberaj si len bavlnené oblečenie, nedávaj tomuto idiotovi svoje telefónne číslo, ale tento je ten pravý a nenechaj ho odísť... Hlavná hrdinka Charlotte sa v knihe stretáva so svojím mladším ja a má to prekvapivé následky ...
Charlotte je úspešná v oblasti PR, má vlastnú firmu, kopec peňazí a príťažlivého priateľa. Napriek tomu je neurotická, vystresovaná a pesimistická. Jedného dňa na ceste do práce je uzavretá diaľnica a doprava je odklonená. Počas tejto obchádzky sa Charlotte stretne so svojím o desať rokov mladším ja. Zisťuje, že vtedy bola oveľa bezstarostnejšia a uvoľnenejšia. Staršia Charlotte sa snaží svojej mladšej verzii posunúť rokmi nadobudnuté skúsenosti a zároveň sa ju snaží varovať pred chybami, ktoré počas rokov urobila. Čoskoro sa však aj ona dozvedá niečo podstatné...
Môj názor:
Na ďalšiu knihu od Potterovej sa už teším, pretože Daj si pozor na želania sa mi veľmi páčila. Aj keď na túto nie sú až také pozitívne ohlasy, ale tak či tak, zápletka sa mi zdá zaujímavá a vtipná, a myslím, že ako oddychovka bude táto kniha fajn.

Ellie

2 komentáre:

  1. Alasku závidím! :)

    Fakt ale je, že i když má vyjít u nás, po zkušenosti s překladem TFiOSu asi stejně koupím oiginál :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Všetky knihy od Potterovej by som veľmi chcela, lebo apsoň podľa anotácii vypadajú veľmi dobre a celkom aj originálne ;)

    OdpovedaťOdstrániť