štvrtok 15. augusta 2013

Predstav svoju knižnicu (21)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno N #1.

***

Konečne som vytvorila obrázok k môjmu týždennému meme, tak budem rada, ak sa do tejto rubriky zapojíte aj vy. :) 

1) Na stříbrné cestě
Anotácia:
Po mrazivé zimě začíná ve Winter Millu dlouhu očekávané léto. Faye a Liz mají na prázdniny plno plánů. Nejprve však musí oslavit konec školního roku - a pozvání na party do Lucasova domu se zdá být perfektní příležitostí. Jaké je však překvapení obou dívek, když zjistí, že jejich kamarád zmizel... Fay s Finnem se Lucase vydávají hledat napříč Amerikou. A strastiplná cesta otevírá tejemství loňské zimy, která - jak se zdá - ještě neskončila...
Môj názor:
Knihu som nečítala, momentálne ma ani veľmi neláka a keďže sa nechystám ani na prvý diel, uvidíme, kedy sa k obom dostanem.

 2) Nočný tieň
Anotácia:
Magický svet, ktorý vo svojom románe vytvorila americká autorka Andrea Cremerová, je krásny, ale aj nebezpečný. Má nemenné, prísne zákony a život sa odnepamäti riadi podľa nich. Dobro a zlo však zvádzajú nikdy sa nekončiaci boj. Ale čo ak sa svet Strážcov, bájnych bytostí, napoly ľudí, napoly vlkov, prepletie s osudmi obyčajných ľudí?
Keď sedemnásťročná stredoškoláčka Calla nájde v horách ťažko zraneného chlapca, ešte netuší, ako dramaticky sa zmení jej doterajší život, odohrávajúci sa vo dvoch podobách – zvieracej a ľudskej. Mladého dobrodruha Shaya zachráni pred istou smrťou a poruší tak zákony vlastného spoločenstva. Shay je nielen výzvou pre jej srdce zadané nádejnému budúcemu vodcovi spriatelenej svorky vlkolakov, ale aj veľkou záhadou. Ako jediný človek sa z neznámych dôvodov teší privilegovanému postaveniu a ochrane oboch svoriek, čo sa majú v krátkom čase spojiť sobášom Cally a Rena. Iba najbližšia priateľka Bryn a brat Ansel aj vďaka vzájomne sa rozvíjajúcemu ľúbostnému vzťahu šípia, čo sa odohráva v Callinom vnútri a prečo sa jej postoj k prísnym zásadám Ochrancov a Strážcov začína meniť. Callina napínavá výprava do zakázanej jaskyne, kde sa skrýva jeden z kľúčov poznania jej vlastnej minulosti, a krvavý rituál ako súčasť nadchádzajúceho sobášneho obradu prinášajú rozuzlenie, čo odstráni všetky pochybnosti. Calla si musí vybrať...
Rozhodne sa počúvnuť hlas svojho srdca a riskovať, že stratí všetko? Obetuje hoci aj život pre zakázanú lásku, alebo sa radšej podriadi predurčenému osudu?
Môj názor:
Podobný prípad ako s predchádzajúcou knihou, akurát, že toto je prvý diel série a láka ma o niečo viac. Možno by som ju rada stihla do konca tohto roka, ale uvidíme, keďže stále vychádzajú skvelé knižky, na ktoré sa teším predsa len viac. 

3) Naprieč vesmírom
Anotácia:
Amy sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! 
Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy.
Môj názor:
Túto knihu si už konečne plánujem prečítať v blízkej dobe, je to jedna z tých, na ktoré nie je nikdy čas. Mám ju doma už niekoľko mesiacov, ale stále ju len prekladám z miesta na miesto, tak snáď už na ňu príde rad. A keďže sú na ňu dosť rozporuplné recenzie, som zvedavá, ako sa bude páčiť mne, ale myslím, že bude. 

4) Nadpozemská
Anotácia:
Clara je bytosť s anjelskou krvou. Má poslanie, ktoré sa jej po častiach zjavuje. Musí zachrániť neznámeho chlapca z horiaceho lesa. Netuší však, kto je ten chlapec a prečo ho má zachrániť. 
Po presťahovaní sa do nového mesta sa Clara zoznámi s Christianom, tajomným chlapcom z vízie. Christian je charizmatický, milý, veľmi pekný, ale má priateľku a tak si Claru sotva všimne. 
Podarí sa Clare splniť svoju anjelskú úlohu a vyhovieť tak svojej mame? Je Christian skutočne tou pravou láskou alebo len dobrým priateľom?
Clara si postupne zvyká v novom prostredí a zároveň objavuje záhadný svet anjelov. Zisťuje, čo všetko ešte o sebe a o ostaných nadpozemských bytostiach nevie – nie všetci sú totiž dobrí...
Môj názor:
Rovnako ako kniha Naprieč vesmírom, aj Nadpozemská sa objavila v rubrike Top týždňa, medzi knihami, na ktoré jednoducho stále nemám čas. Asi si ale dokúpim najskôr pokračovanie, pretože cítim, že bez nich to nepôjde ;).

5) Nadbytoční
Anotácia:
Príbeh Anny, ktorá sa snaží len o to, aby aj ona mohla byť človekom. Dej knihy zasadený do budúcnosti, do roku 2140, keď už existuje liek na infarkt, rakovinu i aids, ponúka fantastický príbeh o túžbe žiť plnohodnotný život v spoločnosti, v ktorej sa ľudia rozdeľujú na tých, ktorí majú právo žiť, a na tých, ktorí sú navyše, pretože planéta sa preľudnila. Strhujúci a nepochybne dojímavý osud dieťaťa, ktorý vám nedovolí vydýchnuť, kým knihu nedočítate až do konca.
Môj názor:
Kniha Nadbytoční bola medzi prvými knihami, ktoré som si kúpila a vybrala sama. Pamätám si, že sa mi veľmi, veľmi páčila a až teraz, keď znova vyšla som si uvedomila, že to bola vlastne úplne prvá dystópia, akú som čítala. A naozaj bola výborná. Asi už vtedy mi boli dystópie súdené :).
Ellie

2 komentáre:

  1. Nočný tieň a Nadpozemskú mám moc rada :) a na sériu Vesmír sa zatiaľ len chystám :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nadpozemskou jsem četla a moc se mi líbila :))

    OdpovedaťOdstrániť