streda 20. novembra 2013

Búrka (Recenzia)

Autor: Julie Cross
Originálny názov: Tempest
Vydavateľstvo: Fragment 2013
Séria: Tempest
Diel: 1/3
Počet strán: 328
Žáner: YA, fantasy, cestovanie časom
Moje hodnotenie obálky: 3/5

Anotácia:
Prítomnosť, rok 2009. Jackson Meyer je normálny mladý chalan - študuje, má priateľku...
Má však schopnosť, o ktorej mnohí ľudia iba snívajú. Dokáže cestovať v čase do minulosti. Nedokáže meniť ani ovplyvňovať budúcnosť, môže len znovu prežiť to, čo sa už stalo.
Jedného dňa do Jacksonovho života vtrhnú dvaja neznámi muži a v zápase je jeho priateľka Holly smrteľne zranená. Jackson v zúfalstve skočí o dva roky späť do roku 2007. Nedokáže sa však vrátiť do súčasnosti. Je uväznený. Stojí tvárou v tvár "nepriateľom času", ktorí ho prenasledujú. Čo všetko je ochotný obetovať pre záchranu svojich blízkych a možno aj celého sveta? Aké tajomstvá obklopujú jeho život?

***

Búrku som si chcela veľmi prečítať, pretože tému cestovania v čase absolútne milujem, aj keď niekedy mi robí problém pochopiť ju. Každopádne vždy sa teším na knihu, v ktorej sa prelínajú rôzne časy, a keď sa medzi nimi aj cestuje, skáčem od radosti.

Na knihách tohto žánru sa mi najviac páči to, ako každý autor dokáže poňať rovnakú tému inak. V každej knihe má cestovanie v čase úplne iné pravidlá a funguje úplne inak a práve to je to, čo ma na tejto téme tak veľmi baví. Každá kniha/séria je svojím spôsobom originálna a Búrka nebola výnimkou.

Hlavnou postavou Búrky je Jackson, chalan, ktorý cestovať v čase začal len nedávno. Nie vždy je výber chalana ako hlavnej postavy a zároveň rozprávača šťastnou voľbou, ale myslím, že do Búrky sa to absolútne hodilo. A bola to opäť príjemná zmena sledovať svet chalanskými očami.

Vo viacerých recenziách som čítala, že niektorí ľudia mali problém zorientovať sa v skokoch v čase. Väčšinou  mám podobný problém aj ja, ale tu som tomu prekvapivo porozumela dosť rýchlo a myslím, že ani raz som sa nestratila v čase. A ani mi neprišlo, že by Jackson preskakoval v čase nejak extrémne chaoticky. Vždy mi stačilo pozrieť sa len na dátum, ktorý bol napísaný na začiatku každej kapitoly.

Samozrejme, čo by to bolo za YA knihu, keby aj tu nebolo trochu lásky? Holly, Jacksonova priateľka, sa mi veľmi páčila. Oceňujem, že v knihe nebol žiadny ľúbostný - otrepaný - trojuholník. To je vždy jedno obrovské plus. Ďalším plusom je aj to, že kniha nebola presladená.

V neposlednom rade musím spomenúť aj Adama, ktorý bol Jacksonov najlepší priateľ a úplný blázon do vedy. Viete si teda predstaviť jeho reakcie na všetko, čo sa týka Jacksonovho cestovania v čase. Adam dodával knihe to správne odľahčenie aj v ťažších situáciach.

Po dočítaní knihy som mala chuť autorke niečo spraviť (ďalšia majsterka hrozných koncov), ale je jasné,  že si  musela nechať priestor aj pre ďalšie dve knihy. Čo mi pripomína, že ich potrebujem čo najskôr, pretože séria Tempest sa pre mňa začala naozaj sľubne a už sa veľmi teším na ďalšie časti.

Takže knihu rozhodne odporúčam, ja som z nej totiž bola nadšená a išla by som si ju prečítať zasa hneď teraz, keby nemám na poličke 654123 ďalších úžasných kníh. Za mňa plných:


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Knihu si môžete kúpiť tu
Ellie

5 komentárov:

  1. Až 5*? Tak to sa do nej musím pustiť čo najskôr, zatiaľ totiž len čaká na poličke :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, či by som jej aj teraz dala plných 5, ale určite 4* si zaslúži :)
      Mňa kniha veľmi bavila a čítala sa mi výborne, takže preto som ju ohodnotila tak, ako som ohodnotila :)

      Odstrániť
  2. Mimochodom, aj mňa len čaká na poličke :) Tému cestovania v čase mám rada, momentálne závisláčim na Doktorovi... a tak :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pusti sa do nej čo najskôr :) ak ťa baví cestovanie v čase, tak sa ti určite bude páčiť :)

      Odstrániť
  3. Som rada, že nie som jediná, ktorá tejto knihe dala plný počet hviezdičiek :)

    OdpovedaťOdstrániť