nedeľa 13. júla 2014

Summer (Recenzia)

Autor: Eden Maguire
Originálny názov: Summer
Vydavateľstvo: Fragment 2012
Séria: Krásni a mŕtvi
Diel: 3/4
Počet strán: 280
Žáner: YA, paranormal
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Nie sú živí, no nie sú ani mŕtvi. Sú niečo medzi tým. Prešlo šesť mesiacov od poslednej násilnej smrti tínedžera v meste Ellerton. Darina stále zúfalo miluje Phoenixa, ktorý sa zo záhrobia vrátil k nej. Nemôže sa však venovať iba láske. Od pána nemŕtvych dostala úlohu. Musí objasniť vraždu krásnej Summer Madisonovej, svojej najlepšej kamarátky, ktorá sa stala obeťou streľby v nákupnom centre. Darina sa vydáva po stope šialeného vraha hnaná boľavými spomienkami, ale aj nádejou, že Krásni mŕtvi vďaka nej konečne nájdu svoj pokoj.

***

Po roku som sa dostala k tretiemu dielu série o Krásnych a mŕtvych - Summer. Aj v tejto časti sa Darina snaží objasniť okolnosti smrti jej dobrej priateľky Summer, ktorá bola zastrelená v obchodnom centre. Je to v poradí už tretia Krásna a mŕtva, ktorej Darina sľúbila pomoc. Pátranie po vrahovi je však náročné, pretože stôp, ktoré by Darinu k nemu priviedli, je skutočne málo.

Tretia časť série ma bavila zatiaľ najviac zo všetkých. Napriek tomu, že som predchádzajúce diely čítala pred rokom, stačilo mi zbežne prezrieť recenzie a hneď som si ich vybavila. Do Summer som sa začítala hneď a stihla som ju prečítať za deň, čo sa mi pri predchádzajúcich dieloch nepodarilo.

Veľkým plusom tejto časti bolo, že som približne 80% knihy považovala za Summerinho vraha niekoho iného, čiže kniha nebola až taká priehľadná. To je v porovnaní s predošlými dvoma knihami pokrok. Takisto sa mi zdalo, že aj Darina trochu (síce veľmi pomaly, ale predsa) dospieva.

Síce som sa zasa nevyhla scénam typu "som najväčšie chúďatko na svete a všetci ma teraz musíte ľutovať, ale vlastne to nerobte, pretože ma to rozčuľuje" a "Phoenix milujem ťa najviac na svete a nikdy neprestanem, veď sme spolu chodili mesiac", ale predpokladám, že v tomto sa ona nikdy nezmení, takže mi neostáva nič iné, len tieto scény tak trochu prehliadať. Ja nevravím, že Darina prechádzala ľahkým obdobím a že s Phoenixom sa nemilovali, ale nikto, skutočne nikto nemôže byť až taký naivný, aby si myslel, že po 30 rokoch sa mu rany ani trochu nezahoja.

Takisto koniec mi prišiel už trochu obohraný. V podstate to ukončila rovnako, ako v prvom a druhom diely. Už by som si želala, keby vymyslí aj niečo iné, ale vždy sa uchýli k rovnakému riešeniu. Škoda, ale dúfam, že v poslednej časti sa Phoenixova smrť vyrieši inak.

Napriek tomu, čo knihe vyčítam, ma to prekvapivo bavilo a skutočne som ju prečítala na jeden nádych. Je to taká oddychová kniha, ktorá vám síce nespôsobí prebdené noci, ale aj tak poteší. Mne sa celá séria páči a mám pocit, že čím viac sa v nej posúvam, tým sú knihy lepšie. Preto sa hneď vrhám na posledný diel. Som zvedavá, ako to autorka ukončí.

Moje hodnotenie:
Ďakujem vydavateľstvu Fragment za poskytnutie recenzného výtlačku.
Knihu si môžte zakúpiť tu

Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára