pondelok 17. augusta 2015

Čudáková dcéra (Recenzia)

Autor: Kate Mosse
Originálny názov: The Taxidermist´s Daughter
Vydavateľstvo: Ikar 2015
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 376
Žáner:  contenporary, fiction 
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:
Sussex 1912
Na anglickom vidieku vládne len zdanlivý pokoj. V starobylej dedine Fishbourne si povery zachovávajú smrtiacu moc. 
Jedného dňa sa na cintoríne po zotmení zhromaždia dedinčania, aby uvideli prízraky ľudí, ktorí v priebehu roka zomrú. Medzi zvedavcami je aj dcéra miestneho čudáka Gifforda, preparátora vtákov.
Constantia Giffordová žije s otcom v rozpadávajúcom sa dome Blackthorn House. Vypchaté zvieratá vyšli z módy, zmenili sa na nechcené haraburdy a z Gifforda sa stal zatrpknutý opilec. Constantia by mu rada pomohla, no nevie ako. Na polovicu svojho života si nepamätá, pretože ako dvanásťročná si pri páde vážne zranila hlavu. Otec s ňou o nehode odmieta hovoriť a Connie cíti, že ho trápi hanba a vina.
Ľudia čakajú, zvon zazvoní a všetky oči sa uprú na kostol. Nikto nevidí ruky v rukaviciach, ktoré držia vražednú zbraň. V tento magický večer jedna žena umrie.
Connie si láme hlavu, kto je vrah a prečo sa vražda stala kľúčom k jej pamäti. Odrazu sa jej totiž vracajú znepokojivé spomienky.
Pozná tú záhadnú postavu, čo sa túla po močariskách?
Kto jej na rohožke zanechal nepodpísaný odkaz?
A aké je tajomstvo domu Blackthorn House, ukryté medzi bizarnými i desivými dielami starého Gifforda?

***

O tom, že Kate Mosse je skvelá spisovateľka, sme mali možnosť presvedčiť sa už aj v jej predošlých knihách. Niekomu sa páčili viac, niekomu menej, ale ja za seba môžem povedať, že Labyrint, Hrobka a Citadela určite stáli za prečítanie, a preto ani jej ďalšia kniha Čudákova dcéra neušla mojej pozornosti a môjmu záujmu. Do knihy som sa pustila s veľkým očakávaním. Kate Mosse mám veľmi rada a akonáhle sa dozviem, že jej vychádza nová kniha, nestrácam čas čítaním anotácie, ktorá by mi mohla zbytočne veľa prezradiť z deja, ale knihu si rovno zaobstarám.

V jej najnovšej knihe sa dostávame do Sussexu do roku 1912. Pre mňa absolútne príťažlivé miesto aj čas. Čo sa týka deja, nechcem nič prezrádzať a radšej vám všetkým odporúčam knihu prečítať. Bolo by zbytočné a veľmi smutné pripraviť vás o prekvapenie z postupného odhaľovania všetkých tajomstiev a zločinov. Pri tejto knihe naozaj platí, že čím menej viete, tým lepšie. 

Atmosféra je ponurá, zamestnanie hlavných postáv nie je príliš populárne a vábne. Je tu mnoho nejasností, nezodpovedaných otázok, záhad a krvi. Zároveň to však nie je horor a nie je to celkom ani detektívka. Táto kniha má jednoducho svoje čaro, ktoré ide ťažko opísať. 

„Trest musí zodpovedať zločinu. Krv volá po krvi.“

Pravdepodobne vás mnohé odhalenia a vlastne aj samotný koniec neprekvapia. Ale nemyslím, že moment prekvapenia by bol autorkin zámer. Skôr dáva počas celej knihy jasné vodítka k tomu, aby ste záver vyriešili ešte predtým, ako knihu dočítate. V podstate jej to dodáva určitú ľahkosť, aby ste si ju užívali a nečítali ju v strachu a v prílišnom napätí. Rozvíja sa tu aj romantický vzťah, ale naozaj len veľmi okrajovo, čo považujem za ďalšie veľké plus tejto knihy. Srdcervúce zaľúbené výlevy, ktoré (aspoň sa mi tak zdá) sú momentálne veľmi obľúbené, by sa do nej jednoducho nehodili. 

Mnohí v jej predchádzajúcich knihách kritizovali nekonečné opisy prostredia, prírody, doby a myšlienok postáv. Chcem vás upozorniť – v tejto knihe nič také nie je! Práve naopak. Je tu množstvo dialógov, ktoré dávajú deju dynamiku a posúvajú vás v čítaní rýchlo dopredu. Neprichytila som sa ani na jednej jedinej strane, že by som sa nudila. Ak by mi to dovoľoval čas, určite by som ju prečítala na jedno otvorenie. 

Pre mňa je Čudákova dcéra určite najlepšia kniha od Kate Mosse. Je síce odlišná od predošlých, ale to najlepšie z jej nezameniteľného štýlu autorka zachovala aj v tejto knihe. Určite sa teraz budem opakovať, ale musím to znova napísať: je naozaj málo autorov, ktorí píšu podobne, ako Kate. Ak vôbec nejakí sú... Teším sa na jej ďalšie knihy :) 

Moje hodnotenie:
 

 Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete zakúpiť tu
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára