štvrtok 12. januára 2017

Čtenářsky klub Jane Austenové

Autor: Karen Joy Fowler
Originálny názov: The Jane Austen Book Club
Vydavateľstvo: Plus 2016
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 296
Žáner:  román
Moje hodnotenie obálky: 4/5

Anotácia:

Román o rozumu, citu, pýše a předsudcích

„Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky.“ Ač tato věta hodnotila stav společnosti před dvě stě lety, Jocelyn se jí řídí dodnes. Sama se sice nikdy nevdala, ale jinak je v dohazování mistr. Jocelyn taky zbožňuje ridgebacky, svou kamarádku Sylvii a romány Jane Austenové. Aby Sylvii, která se právě rozvádí, potěšila, rozhodne se založit čtenářský klub Jane Austenové a pozve do něj ještě Prudie, Bernadette, Allegru a Grigga. Během šesti měsíců se společně scházejí nad šesti romány slavné autorky. Jejich posezení však otvírají nejen literární příběhy, otázky a zápletky.

Pokud znáte zpaměti první větu Pýchy a předsudku, vždycky vám vrtalo hlavou, jestli se Mary a Kitty někdy provdaly, a víte, jak znělo křestní jméno pana Darcyho, je tohle kniha přesně pro vás.
Pokud ne a máte rádi dobře napsané příběhy, pak taky.

***

Stáva sa často aj Vám, že po dočítaní knihy máte veľkú chuť sa o nej s niekým porozprávať, ale, žiaľ, nemáte s kým? Zvlášť, keď ide o vášho obľúbeného autora alebo obľúbenú sériu. Máte potrebu rozoberať postavy, ich charakter, správanie, zápletku, ale nie je tu nikto, kto by vám odpovedal. Také niečo cítili asi aj naše hlavné postavy románu, alebo skôr autorka. Vymyslela si totiž 5 priateliek, ktoré si založili klub a každý mesiac usporadúvali stretnutie za účelom podrobne rozobrať vždy jednu knihu z diela Jane Austenovej. Úplnou náhodou sa šiestym členom klubu stal muž, ktorý bol pre nich príjemným osviežením, predovšetkým v tom, že muži na Jane pozerajú úplne inými očami.

Kniha je rozdelená na jednotlivé mesiace, kedy sa postupne uskutočňujú stretnutia, vždy u iného člena skupiny. Čiže dokopy 6 mesiacov, preto bolo potrebné mať aj 6 členov. Skupinka je to naozaj rôznorodá, či už vekom alebo charakterom.

Jocelyn, ktorá klub založila, je „stará dievka“ milujúca psov, veľmi príťažlivá a vždy pozitívne naladená. Má pocit, že na svete existujú len dobré konce a všetko, aj keď to vyzerá akokoľvek katastrofálne, nakoniec dobre dopadne. To, že sa doteraz nevydala, neberie ako nešťastie, len na to jednoducho ešte nemala príležitosť. Je skvelá dohadzovačka a organizátorka iných životov, len na ten svoj má akosi málo času.  

Sylvia je Jocelynina najlepšia kamarátka. Chodili spolu do školy a odjakživa prežívali všetko spolu, aj to dobré aj to zlé. Je realistka, takže svet vidí v reálnych farbách. Klub je pre ňu momentálne príjemným rozptýlením, pretože je vo fáze rozvodu. Manželstvo sa jej rozpadlo po viac ako 25 rokoch.  Znáša to ťažko, svojho manžela milovala a nemala vôbec pocit, že sa schyľuje k niečomu podobnému. Našiel si inú – mladšiu.

Allegra – Sylvina dcéra je lesbička. Práve sa rozišla so svojou priateľkou, ktorá ju nepekne zradila. Je veľmi tvorivá a energická, ale zároveň aj dosť sebecká, ale takým milým spôsobom. Všade, kde príde prináša život a aj pre matku je oporou, síce trochu zvláštnou, ale predsa. Nie, že by bola veľmi empatická, ale minimálne dokáže dokonale matkinu pozornosť  rozptýliť tým, že ju odvedie na seba - a zasa je stredobodom pozornosti Allegra. Tak to má skrátka rada.

Bernadette je najstaršou členkou skupiny. Má za sebou už niekoľko rozvodov, ale ako hovorí, každý bol šťastím, lebo ju to priviedlo k novému skvelému manželovi. Všetko zopakuje minimálne 3-krát, k pointe sa dostáva nespočetným množstvom okľúk a niekedy ide človeku vážne na nervy. Nikomu by však neublížila a svojím spôsobom je to milučká osoba.

Prudie je naopak, najmladšou členkou. Má 28 a je učiteľkou francúžštiny. Má skvelého atraktívneho a úspešného manžela, ktorý ju miluje, ale ona je stále akási nespokojná. Nevie čo chce a či to, čo momentálne má je to, čo by ju malo uspokojovať do konca života. Mne osobne bola najmenej sympatická a jej vsuvky do rozhovor, ktoré vždy odrapkala vo francúžštine rozčuľovali nielen mňa, ale celý klub.

Grigg je taktiež „starý mládenec“. Má niečo okolo 40, miluje sci-fi literatúru a do klubu ho pozvala Jocelyn. Má 3 staršie úžasné sestry, ktoré ho dostatočne poučili, ako sa žije v ženskom svete. Medzi piatimi ženami bol pre mňa príjemným osviežením.

Autorka krásne vykreslila ich charaktery. Dobré aj zlé stránky ich pováh. Uvedomila som si, že tie „zlé“ nemusia byť vždy skutočne zlé. Tí ľudia sú skrátka takí a ak sa ich takých naučíme akceptovať, zlé stránky sa môžu zmeniť na roztomilé a vôbec nie poburujúce a rozčuľujúce. Skôr zábavné a smiešne. Je potrebné sa naučiť trpezlivosti a tolerantnosti. Preto, aj keď každá z postáv mala svoje muchy, nakoniec som si všetkých obľúbila a stali sa mojimi priateľmi.

Ak budete čítať Austenovú, či už prvýkrát alebo si dávate re-reading, určite potom siahnite aj po tejto knihe. Netvrdím, že kniha sa v prevažnej miere venuje  jej dielam. Je skôr o ľuďoch, ktorí ich čítajú. Napriek tomu je to milé doplnenie. Predovšetkým koniec bol skvelý, kedy citáty z kníh môžeme použiť v bežnom živote, prípadne nám môžu udať aj jeho smer. Štýl, ktorým autorka píše mi veľmi sadol. Trochu ironický a suchý humor zbožňujem. Pekne prepletala súčasnosť, teda stretnutia klubu, s rozprávaním o živote jednotlivých postáv. Dej a postavy boli prehľadné a krásne vykreslené.

Ešte by som Vám chcela odporučiť film Láska podle předlohy, ktorý bol podľa knihy natočený. Ja som ho už videla pred mnohými rokmi, kedy som ani nevedela, že jeho predchodcom bola knižná predloha. Už vtedy sa mi veľmi páčil a keď som teraz zistila, že u nás vychádza kniha, bola som veľmi šťastná. Samozrejme, ak ste ho ešte nevideli, najprv kniha, potom film J      

Malé nalákanie (trailer):


Moje hodnotenie:

 Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu

Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára